reklama

Jedním z důvodů ukončení výroby je zvyšující se cenový tlak na polském trhu. V polských závodech skupiny Kofola se vyrábějí pouze nápoje pro polský trh. "Uzavření závodu v Bielsk Podlaski tak nemá žádný vliv na výrobu nápojů v jiných zemích, kde skupina Kofola působí," dodala mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Předsedkyně představenstva HOOP Polska Simona Nováková řekla, že výrobní kapacity zbylých dvou závodů v Kutnu a Grodzisku Wielkopolském zajistí bezproblémové pokračování výroby a dodávek.

HOOP Polska dnes nahlásila pracovnímu úřadu hromadné propouštění. Podle odhadů půjde o 137 lidí různých profesních skupin. Společnost chce propuštěným zaměstnancům usnadnit nalezení nové práce. Vytvořila kvůli tomu program na podporu celého týmu i jednotlivých zaměstnanců a nechala vypracovat studii místního trhu práce, která vytipuje firmy s možným zájmem o nové zaměstnance.

Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě.  Skupině loni stouply tržby meziročně o 14,6 procenta na 7,19 miliardy korun, provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta na 589 milionů. Společnost zaměstnává zhruba 2000 lidí, z toho asi 700 v Česku. Většinovým vlastníkem je společnost KSM Investment patřící rodině Samarasů.