Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika přichází o miliardy kvůli nedostatku pohybu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Světová zdravotnická organizace se ve své nové zprávě nezvykle věnuje ekonomickým otázkám. Nedostatečná aktivita lidí podle WHO stojí ročně celosvětové hospodářství 67,5 miliardy dolarů v nákladech na léčbu a ve ztrátě pracovní výkonnosti.

Nedostatek pohybu spojený s osmi či vícehodinovým sezením způsobuje podle WHO ročně pět milionů úmrtí. To je jen o jeden milion smrtelných případů méně, než má na svědomí kouření.

Lidstvo je kvůli sedavému zaměstnání vystaveno zvýšenému riziku srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Fyzická aktivita přitom může nebezpečí předčasné smrti snížit.

WHO doporučuje věnovat týdně nejméně 150 minut mírnému cvičení. Podle norského experta Ulfa Ekelunda to ale není dost. Podle něj se má cvičit hodinu denně, což znamená zhruba 5,6 kilometrů chůze nebo 16 kilometrů jízdy na kole.

Témata:  WHO zdraví ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy