Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk z provozu Škody Auto se zvýšil, koncernu Volkswagen se naopak propadl

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Frankfurt - Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním pololetí stoupl o 31,2 procenta na 685 milionů eur. Naopak čistý zisk koncernu Volkswagen se propadl o 37 procent na 3,6 miliardy eur.

Škoda Auto již ve středu uvedla, že její odbyt v prvním pololetí stoupl o téměř pět procent na rekordních 596.400 vozů. K rekordnímu výsledku přispěl dobrý vývoj na nejdůležitějších trzích, v Číně a v Evropě, a také výrazný růst prodeje modelů Fabia, Superb a Yeti.

Volkswagen minulý týden uvedl, že jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek v pololetí stoupl o zhruba sedm procent na 7,5 miliardy eur. Upozornil však, že si dal stranou dalších 2,2 miliardy eur na uhrazení mimořádných nákladů spojených s emisním skandálem. Po zahrnutí mimořádných nákladů se provozní zisk propadl o 22 procent na 5,3 miliardy eur.

Volkswagen ve středu oznámil, že v pololetí zvýšil dodávky zákazníkům o 1,5 procenta na 5,12 milionu vozů. Firma tak navzdory emisnímu skandálu vystřídala v čele světového automobilového trhu japonského konkurenta Toyota Motor. Ten dnes ohlásil pokles pololetního odbytu o 0,6 procenta na 4,99 milionu vozů.

Na odbyt Toyoty mělo letos negativní dopad několikadenní přerušení výroby v japonských továrnách, jež bylo důsledkem nedostatku oceli po výbuchu v ocelárně Aichi Steel.

Třetí místo na světovém automobilovém trhu v prvním pololetí obsadila americká automobilka General Motors, jejíž odbyt dosáhl 4,76 milionu vozů, napsala agentura AFP.

V celém loňském roce Toyota prodala 10,15 milionu vozů, zatímco odbyt Volkswagenu činil 9,93 milionu vozů. Francouzská automobilka Renault předpověděla, že světový automobilový trh vykáže v letošním roce nárůst o zhruba 1,7 procenta.

Témata:  Volkswagen Škoda Toyota

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy