Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vývoz by se měl v září mírně zrychlit

Dovoz a vývoz zboží
Dovoz a vývoz zboží
Foto: Pixabay

Mladé Buky (Trutnovsko) - Český export by měl v září dál mírně zrychlit růst a na začátku čtvrtého čtvrtletí by se měl dostat na svá letošní maxima.

Vyplývá to z dnes zveřejněného Indexu exportu, který sestavuje Raiffeisenbank a Asociace exportérů. Pro září Index exportu předpovídá růst 5,9 bodu po srpnových 5,48 bodu.

Zásluhu na očekávaném růstu exportu budou mít rostoucí zakázky pro český průmysl a také konec odstávek v petrochemickém a energetickém průmyslu. "Hlavním tahounem růstu vývozu bude i nadále automobilový průmysl, který těží ze silné poptávky v Evropě, stále nízké ceny ropy a levného financování nákupu aut," uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Dodala, že brexit je pro české exportéry zatím jen synonymem velké nejistoty. "Až v dalších letech se ukáže, co přinese a naopak odnese," uvedla.

Negativní jistotou podle Asociace exportérů zůstává pro exportéry nedostatek pracovních sil všech druhů profesí i úrovní kvalifikací, což brání ještě lepším výsledkům ekonomiky.

Témata:  dovoz a vývoz ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy