Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pivovaru Anheuser-Busch InBev kvůli akvizici prudce klesl zisk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Mimořádné náklady související s převzetím pivovaru SABMiller mají vážné ekonomické dopady na největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev. Tomu ve druhém čtvrtletí prudce klesl čistý zisk na 152 milionů USD (3,07 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 1,93 miliardy USD.

Spojením AB InBev s konkurenčním pivovarem SABMiller vznikne kolos, který bude vařit téměř třetinu světové produkce piva. Kvůli udělení souhlasu od antimonopolních úřadů se pivovar rozhodl prodat značky pivovaru SABMiller ve střední a východní Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Kvůli poklesu libry po brexitu ale prudce oslabila britská libra a AB InBev v souvislosti s tím zaúčtoval mimořádné náklady na ochranu před devizovými riziky vyplývající z transakcí v cizích měnách ve výši až 1,77 miliardy USD. Akvizicí má firma posílit na rychle rostoucím africkém trhu a snížit svou závislost na americkém trhu, upozornil list The Wall Street Journal.

Očištěný hrubý provozní zisk bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zvýšil o 4,3 procenta na 4,01 miliardy USD, zaostal však za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 4,13 miliardy USD. Zisk se zvýšil v USA, Mexiku a Číně, klesl však v Brazílii.

Příjmy se snížily o 2,2 procenta na 10,81 miliardy USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se ale zvýšily o čtyři procenta a příjmy na hektolitr vzrostly o 5,9 procenta. Objem prodeje klesl o 1,6 procenta.

Témata:  Anheuser-Busch InBev pivovary ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy