Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace eurozóny činí v červenci 0,2 procent, nezaměstnanost po celé EU klesá

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 0,2 procenta, červnu činila meziroční inflace 0,1 procenta. Nejnižší za posledních několik let zůstala v červnu míra nezaměstnanosti v eurozóně v celé unii.

Podle dnešního prvního odhadu Eurostatu nadále klesaly ceny energií (o 6,6 procenta), dokonce o něco rychleji než v červnu. Nadále naopak rostou ceny služeb (1,2 procenta), potravin, alkoholu a tabáku (1,4 procenta) a neenergetického průmyslového zboží (0,4 procenta).

Odhad nezahrnuje meziměsíční srovnání ani žádné další podrobnosti. Zpřesněnou zprávu s dalšími údaji zveřejní statistici 18. srpna.

Evropská centrální banka (ECB) v posledních letech důrazně uvolňuje měnovou politiku, aby podpořila hospodářský růst a zvýšila stále jen velmi nízkou inflaci. Dlouhodobým cílem ECB je návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.

V EU jako celku činí nezaměstnanost 8,6 procenta, což je nejnižší údaj od března 2009 a beze změny proti květnové hodnotě. Pro země platící eurem dnes evropský statistický úřad Eurostat uvedl hodnotu 10,1 procenta, také beze změny proti květnu a nejnižší od července 2011.

Úplně nejnižší míru nezaměstnanosti zaznamenala v červnu Malta (4,0 pct.), po ní právě Česko (4,1 procenta). Proti předcházejícímu měsíci tak u ČR evropští statistici zaznamenali nárůst 0,1 procenta. Zemí s třetí nejnižší nezaměstnaností je Německo (4,2 procenta).

Nejhorší situace naopak byla v červnu v Řecku (poslední dostupný údaj z dubna - 23,3 procenta) a Španělsku (19,9 procent).

Nezaměstnanost je nadále velmi vysoká mezi mladými lidmi do 25 let. V eurozóně byla minulý měsíc na hodnotě 20,8 procenta a 18,5 procenta v celé EU. Nejhůře jsou na tom opět v Řecku (k dubnu 47,4 procenta) a ve Španělsku (45,8 procenta), na opačném konci tabulky je opět Malta (6,9 procenta) a Německo (7,2 procenta). V ČR byla v červnu míra nezaměstnanosti mladých do 25 let na 11,4 procenta, proti květnu je to nárůst o 0,6 procenta.

Témata:  EU inflace nezaměstnanost

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy