Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýší se zájem o úvěry i stavební spoření, odhaduje ČMSS

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Stavební spořitelny by měly letos poskytnout úvěry za více než 50 miliard korun, což by měl být zhruba devítiprocentní nárůst. Stoupnout by měl i zájem o nové smlouvy o stavebním spoření.

Vyplývá to z odhadů Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), o kterých dnes novináře informoval předseda představenstva spořitelny Vladimír Staňura.

Stavební spořitelny loni podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen poskytly úvěry za necelých 46 miliard korun a uzavřely 459.000 nových smluv o stavebním spoření. V prvním pololetí letos pak spořitelny půjčily 23,6 miliardy korun a uzavřely více než 285.000 smluv.

"Stavební spoření nabízí mezi zajištěnými produkty suverénně nejvyšší výnos a je odolné vůči výkyvům akciových a finančních trhů. Klienti si to opět začínají uvědomovat a zjišťují, že nikde jinde lepší zabezpečený výnos nenajdou," uvedl Staňura.

Témata:  úvěry stavební spoření ekonomika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.