Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB zlepšila odhad růstu HDP pro letošní rok

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Naopak zhoršila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta.

Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to dnes uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 2,3 procenta a v roce 2017 o 3,4 procenta. V roce 2018 by podle odhadů měla ekonomika růst o tři procenta.

Bankovní rada ČNB dnes zopakovala, že považuje za pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Samotná nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině roku 2017.

Zároveň Rusnok zopakoval, že centrální banka je i nadále připravena ještě více oslabit korunu, pokud by měla systematicky klesat inflační očekávání projevující se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd.

ČNB také ponechala odhad vývoje inflace ve třetím čtvrtletí 2017 na 2,2 procenta. Pro čtvrté čtvrtletí roku 2017 ovšem očekává vyšší inflaci na 2,4 procenta, v předchozí prognóze odhadovala 2,3 procenta.

Témata:  ČNB HDP ČR

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy