Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB počítá s přebytkem veřejných financí v příštím roce

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka v nové prognóze nadále počítá s přebytkem veřejných financí v příštím roce. Odhad přebytku ovšem snížila na 0,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z květnových 0,5 procenta HDP.

Pro letošek nadále centrální banka počítá s deficitem 0,1 procenta HDP. Pro rok 2018 ČNB odhaduje přebytek veřejných financí na 0,3 procenta HDP. Vyplývá to ze shrnutí Zprávy o inflaci, které dnes zveřejnila ČNB.

Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu 0,4 procenta HDP. Česko tak bylo v rámci Evropské unie mezi šesti nejlepšími zeměmi. EU požaduje deficit pod třemi procenty.

Ministerstvo financí počítá v červencové prognóze letos s deficitem veřejných financí 0,3 procenta HDP. Pro příští rok ministerstvo v červencové prognóze odhad nezveřejnilo, ale v Konvergenčním programu z jara odhaduje na příští rok deficit 0,5 procenta.

Témata:  ČNB

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy