Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nakupují stejně. Spotřebitelský apetit domácností neslábne

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Červnové maloobchodní tržby potvrzují, že spotřebitelský apetit českých domácností neslábne. Za růstem poptávky stojí především klesající nezaměstnanost a rychlejší růst mezd, shodují se analytici.

"Červnové maloobchodní tržby (bez aut) rostly po zohlednění kalendářních vlivů nejrychleji v letošním roce a nadále tak potvrzují příznivý vývoj spotřebitelské poptávky," uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka žene nákupy vzhůru spotřebitelský optimismus podpořený klesající nezaměstnaností a růstem reálných mezd. "S tím, jak se firmám finančně daří a zároveň se jim nedostávají noví zaměstnanci, jsou nuceny zvyšovat mzdy. Ekonomický růst se tak konečně promítá i do životní úrovně českých domácností," dodal Dufek.

Patrik Rožumberský z UniCredit Bank upozornil, že oproti předchozím měsícům v červnu poněkud ochladl zájem o nákup aut. "Což může být známkou končícího boomu v automobilovém průmyslu. Prudké zpomalení však v tomto odvětví nečekáme," dodal ekonom.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy