Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie v ESVO? Norsko věci komplikuje, na brexit reaguje i Nizozemí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

Oslo - Norsko komplikuje snahu Británie udržet si i po brexitu přístup na lukrativní vnitřní trh EU a je zdrženlivé k návratu Londýna do Evropského sdružení volného obchodu (ESVO). Na brexit reaguje také Nizozemí, které dnes zhoršilo ekonomický výhled.

ESVO je evropské ekonomické integrační uskupení sdružující Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Švýcarsko. Británie byla zakládajícím členem ESVO v roce 1960. O třináct let později ale přestoupila do Evropského hospodářského společenství, z něhož posléze vznikla EU. Návrat do ESVO v Británii navrhovali příznivci brexitu.

"Není jisté, že by bylo dobrým nápadem vpustit velkou zemi do této organizace," řekla o možném návratu Británie do ESVO norská ministryně pro evropské záležitosti Elisabeth Aspakerová. "Posunulo by to rovnováhu sil, což není nutně v zájmu Norska," dodala.

Nizozemský úřad pro analýzu hospodářské politiky (CPB) dnes zhoršil odhad růstu tamní ekonomiky na letošní i příští rok. CPB nyní předpokládá, že nizozemská ekonomika letos vykáže růst o 1,7 procenta, místo dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad růstu na příští rok zhoršil na 1,6 procenta z dosavadních 2,1 procenta. Dřívější prognózy pocházely z června, z doby před referendem o odchodu Británie z EU.

"Oživení naší ekonomiky pokračuje, nejistota po referendu o brexitu má ale negativní vliv na spotřebu a investice i na mezinárodní obchod, který je pro Nizozemsko tolik důležitý," uvedl CPB.

Úřad podle agentury Reuters také upozornil, že nové prognózy jsou "nejistější než obvykle", protože není jasné, jak se bude situace kolem Británie dál vyvíjet.

Témata:  Norsko Velká Británie Nizozemí

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy