Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí analitici se netrefili: Ekonomika zpomalila jen na 0,4 procenta

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Analytici odhadovali zpomalení čtvrtletního růstu německé ekonomiky na 0,2 procenta a stagnaci meziročního tempa na 1,5 procenta. Výsledek ale předčil očekávání.

Německá ekonomika zpomalila ve druhém čtvrtletí tempo růstu proti předchozím třem měsícům pouze na 0,4 procenta z dvouletého maxima 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Plyne to z dnešních předběžných údajů německého statistického úřadu. Meziroční tempo růstu naopak výrazně zrychlilo a dosáhlo 3,1 procenta z předešlých 1,5 procenta. Je tak nejvyšší za posledních pět let.

Růst největší evropské ekonomiky podpořilo ve druhém čtvrtletí zejména oživení vývozu, dovoz naopak klesl. Hospodářský růst nadále podporovaly silné výdaje domácností i vlády, oslabily ale firemní investice do fixního kapitálu a také investice do stavebnictví, uvedl statistický úřad.

Německá ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá centrální banka naopak začátkem června výhled ekonomického růstu Německa pro letošek zhoršila na 1,7 procenta z dosavadní předpovědi 1,8 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy