Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika zpomaluje, vládní investice se propadly, tvrdí ČNB

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Dočasné snížení ekonomického růstu v letošním roce není překvapivé a je dáno faktory mimo dosah měnové politiky, především propadem vládních investic. Podle záznamu to zaznělo na jednání bankovní rady České národní banky minulý čtvrtek. Rada zasedala poprvé pod vedením nového guvernéra Jiřího Rusnoka.

Na jednání bylo poukázáno na nízké investice podniků a na některé méně příznivé konjunkturní ukazatele v průmyslu. V této souvislosti bylo uvedeno, že podniky zřejmě již dříve investovaly do kapacit, které jsou zatím dostatečné pro uspokojování poptávky.

V diskusi bylo dál řečeno, že ekonomika je s přispěním uvolněné měnové politiky na trajektorii robustního růstu, který bude na horizontu prognózy znamenat návrat inflace k cíli. Několikrát bylo uvedeno, že nastavení měnových podmínek ovlivňuje finanční stabilitu, což se projevuje například růstem úvěrů a zadluženosti.

V diskusi o trhu práce opakovaně zaznělo, že předpoklad prognózy o rychlejším růstu mezd je díky pozitivním tendencím na trhu práce správný. V této souvislosti bylo poukázáno na údaje o rostoucí zaměstnanosti, která již vyčerpává dostupné zdroje pracovních sil. Bylo také řečeno, že příznivým faktorem růstu mezd budou mzdová vyjednávání pro příští rok v podmínkách rychlého růstu ekonomiky.

ČNB v nové prognóze zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta. Naopak zhoršila výhled růstu hrubého domácího produktu pro příští rok na tři procenta. Zároveň centrální banka drží úrokové sazby na historických minimech a pokračuje režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Bankovní rada ČNB také zopakovala, že považuje za pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Samotná nová prognóza centrální banky předpokládá konec intervenčního režimu rovněž v polovině roku 2017. Rusnok zopakoval, že ČNB je nadále připravena ještě více oslabit korunu, pokud by měla systematicky klesat inflační očekávání projevující se ve vývoji nominálních veličin, zejména mezd.

Témata:  ČNB ekonomika vláda

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy