Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská ekonomika prudce zrychlila, daří se také Polsku

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť/Varšava - Maďarská ekonomika ve druhém čtvrtletí prudce zrychlila a vrátila se k růstu. Také polské hospodářství hlásí nadějná čísla.

Růst ekonomiky Maďarska proti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených údajů činil 1,1 procenta, v prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) o 0,7 procenta klesl. Za hlavní motory růstu ekonomiky označil statistický úřad sektor služeb, automobilový průmysl a zemědělství. Hospodářskou expanzi ale nadále brzdil stavební sektor.

Maďarsko těží i z růstu mezd, který podporuje domácí spotřebu. "Předpokládáme, že spotřeba a export jsou hlavními hnacími silami hospodářského růstu," uvedl analytik Peter Virovacz ze společnosti ING Bank. Dodal, že by mohl zvýšit svůj odhad celoročního růstu ze současných 2,2 procenta. Pro vládu však podle něj bude obtížné dosáhnout plánovaného celoročního růstu 2,5 procenta. To by totiž vyžadovalo, aby ekonomika ve druhém pololetí stoupla o 3,2 procenta.

"Jestliže poleví negativní vlivy, tak letošní prognózu růstu 2,5 procenta měnit nemusíme," uvedl ministr hospodářství Mihály Varga. Tyto vlivy podle něj zahrnují mimo jiné zpomalení přílivu peněz z fondů Evropské unie.

Polská ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátila k růstu, který proti předchozím třem měsícům činil 0,9 procenta. Meziroční tempo zrychlilo na 3,1 procenta ze tří procent v prvním kvartále. Výsledek dnešních předběžných údajů polského statistického úřadu ale skončil pod odhady ekonomů. Ti očekávali v průměru meziroční růst o 3,3 procenta.

Polsko zůstalo jedinou evropskou zemí, která během globální finanční krize a následné dluhové krize v Evropě nezažila hospodářskou recesi. Loni jeho ekonomika vzrostla o 3,6 procenta.

Témata:  Maďarsko Polsko ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy