Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarská vláda chystá velký balík opatření. Dokáže popohnat ekonomiku?

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Budapešť - Maďarská vláda hodlá podpořit hospodářský růst, který by měl urychlit růstové tempo nad tři procenta. Na podzim proto představí balíček opatření.

Řekl to v dnešním vydání listu Magyar Idök ministr hospodářství Mihály Varga. Vláda premiéra Viktora Orbána plánuje letos růst o 2,5 procenta. Kabinet již dříve signalizoval určité možnosti ekonomické stimulace.

Varga uvedl, že Budapešť pracuje na řadě kroků, včetně reforem trhu práce. Cílem je podle něj dostat růstové tempo na 3-5 procent a snížit míru nezaměstnanosti na tři procenta ze současných pěti procent. Ministr naznačil možnost investic do farmaceutického a chemického průmyslu, obnovitelných zdrojů energie a cestovního ruchu.

Vláda připravuje podpůrný balík v době, kdy maďarská centrální banka postupně ukončuje rozsáhlý program podpory bankovních úvěrů pro malé a střední podniky. Centrální banka rovněž uvedla, že svou základní úrokovou sazbu z nynějšího rekordního minima 0,9 procenta již dál nesníží.

Témata:  Maďarsko ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy