Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii je více než milion pracujících Východoevropanů

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Počet Východoevropanů, kteří pracují v Británii, překročil milion. Stalo se tak poprvé od roku 2004, kdy tyto státy vstoupily do Evropské unie.

Ve zprávě o vývoji nezaměstnanosti v Británii o tom dnes informoval tamní statistický úřad. Za posledních deset let se počet pracujících z osmi zemí východní Evropy včetně České republiky zvýšil asi čtyřikrát. Celkem nyní pracuje v Británii zhruba 2,23 milionu lidí z ostatních zemí EU.

Z prvních čísel statistického úřadu od červnového referenda o vystoupení Británie z EU vyplývá, že ve druhém čtvrtletí se počet pracujících z osmi zemí východní Evropy zvýšil meziročně o 44.000. Tento údaj zahrnuje lidi z České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a ze Slovinska.

Občanů Bulharska a Rumunsku, kteří do EU vstoupili později a pracovat v Británii smějí teprve od ledna 2014, je ve Spojeném království nyní zaměstnáno zhruba 266.000. Proti druhém čtvrtletí 2015 jich letos od dubna do června přibylo asi 87.000.

Témata:  Velká Británie zaměstnání

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy