Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brity brexit nezastavil. V obchodech utrácí dál

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Navzdory obavám z negativních hospodářských dopadů referenda o brexitu zaznamenal britský maloobchod v červenci výrazný růst.

Dnešní údaje jsou prvním oficiálním ukazatelem vývoje spotřebitelské poptávky po červnovém referendu, ve kterém se Britové překvapivě vyslovili pro odchod z EU. Statistický úřad oznámil, že maloobchodní tržby proti předchozímu měsíci vzrostly o 1,4 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters očekávali nárůst o 0,2 procenta.

Zvýšily se i tržby z prodeje oblečení, k čemuž přispělo příznivé počasí. Pokles kurzu britské libry navíc podpořil výdaje zahraničních turistů za luxusní zboží, jako jsou šperky či hodinky.

"Lepší počasí by mohlo být hlavním faktorem mimořádně příznivého vývoje prodeje oděvů a obuvi," uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Joe Grice. "Jsou tady i známky toho, že slabší libra povzbuzuje zahraniční návštěvníky k utrácení," dodal.

Tržby z prodeje hodinek a šperků meziročně stouply o 16,6 procenta, což představuje nejprudší nárůst za téměř dva roky. Velké britské maloobchodní řetězce, včetně společnosti Tesco, uvedly, že výsledek referenda o takzvaném brexitu je zatím nijak výrazně neovlivnil.

Témata:  Velká Británie Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy