Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Růst německé ekonomiky zpomalil na 0,4 procenta

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Spolkový statistický úřad dnes potvrdil předběžné údaje z počátku srpna o ekonomické situaci Německa. Tempo hospodářského růstu ve druhém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,4 procenta z 0,7 procenta v prvním čtvrtletí.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 3,1 procenta. Meziroční růst očištěný od kalendářových faktorů dosáhl 1,8 procenta.

Domácí spotřeba se mezičtvrtletně zvýšila o 0,3 procenta, z toho soukromá spotřeba o 0,2 procenta a veřejná o 0,6 procenta. Stát více utrácí hlavně kvůli ubytování a integraci rekordního přílivu migrantů. Ve všech případech však tempo růstu zpomalilo. Vývoz vzrostl o 1,2 procenta, dovoz naopak o 0,1 procenta klesl.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy