Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku stoupla o 1,4 bodu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v srpnu zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti červenci zvýšil o 1,4 bodu na hodnotu 96,8. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil o 1,3 bodu na hodnotu 95,3. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu a ve stavebnictví, v obchodě se mírně zvýšila a ve vybraných odvětvích služeb se nepatrně snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,0 bodu na hodnotu 104,3. Ve srovnání se srpnem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V průmyslu se v srpnu důvěra podnikatelů meziměsíčně zvýšila o 2,8 bodu na hodnotu 97,8. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů rovněž téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení tempa růstu výrobní činnosti a téměř neměnnost zaměstnanosti.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v srpnu meziměsíčně zvýšila o 1,5 bodu na hodnotu 77,6. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti červenci také zvýšilo, uvedl server czso.cz. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a mírné snížení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se téměř nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se zvýšila.

V srpnu se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti červenci mírně zvýšil o 0,6 bodu na hodnotu 98,5. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se mírně zvýšilo. Zásoby zboží se téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců se nezměnila, pro období příštích šesti měsíců se mírně zvýšila.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v srpnu meziměsíčně velmi mírně snížila o 0,2 bodu na hodnotu 94,4. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti červenci téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky v srpnu se rovněž téměř nezměnilo, její očekávání pro příští tři měsíce se snížila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je ale důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně zvýšil o 2 body na hodnotu 104,3. Ze srpnového šetření vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se téměř nezměnily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s červencem také nezměnil. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a z růstu cen se snížily. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy