Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká průmyslová revoluce. Vláda mění strategii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Praha - Vláda dnes schválila Iniciativu Průmysl 4.0, která si klade za cíl udržet a posílit konkurenceschopnost Česka v době masového nástupu tzv. čtvrté průmyslové revoluce ve světě.

Iniciativa má podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) poskytnout klíčové informace související s tématem čtvrté průmyslové revoluce, ukázat možné směry vývoje a nastínit návrhy opatření, která by mohla podpořit ekonomiku a průmyslovou základnu ČR.

"V opačném případě hrozí ČR ztráta konkurenceschopnosti s velkými dopady nejen na zaměstnanost a produktivitu, ale celý rozvoj společnosti," uvádí předkládací zpráva.

Řada vyspělých zemí se již několik let zabývá nástupem čtvrté průmyslové revoluce, která zásadním způsobem mění povahu průmyslu, energetiky, obchodu, logistiky a dalších částí hospodářství i celé společnosti.

Připravenost ekonomiky na Průmysl 4.0 je charakterizována zejména kvalitou internetového a digitálního prostředí. Iniciativa zmiňuje, že podle Global technology report 2014 Světového ekonomického fóra je Česká republika v tomto ohledu na 42. místě. Podobně index připravenosti zemí sestavený firmou Roland Berger řadí ČR mezi "tradicionalisty". To znamená země, které těží z kvalitní průmyslové základny, ale zatím nezavedly iniciativy na posunutí průmyslu do nové éry.

Témata:  vláda Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky průmysl

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy