reklama

Analytici očekávali v průměru zisk 337 milionů eur. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zisk zvýšil o osm procent. Čisté tržby stouply o tři procenta na téměř devět miliard eur. Čistý zisk vzrostl o 7,2 procenta na 209 milionů eur.

V Česku, kde firma provozuje obchody Albert, se zisk zvýšil o 75 procent na sedm milionů eur, uvedla firma v dnešním prohlášení. Tržby českých prodejen stouply o 0,8 procenta na 403 milionů eur (11 miliard Kč). Při konstantních směnných kurzech se však snížily o 0,3 procenta. Důvodem byl prodej pěti obchodů v loňském třetím čtvrtletí v souvislosti s převzetím obchodů firmy SPAR v České republice.

Ahold na konci června dokončil fúzi s belgickou společností Delhaize v hodnotě 9,8 miliardy eur. Sloučená skupina s názvem Ahold Delhaize je čtvrtým největším maloobchodním řetězcem v Evropě. 

Ahold i Delhaize mají podobné aktivity - jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí v USA. Jejich spojením tak vzniká největší maloobchodní řetězec v zemích Beneluxu a jeden z největších ve Spojených státech. Ahold vstoupil na český trh v roce 1990.