Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ekonomika po dlouhé době ožívá. Sberbank vykázala rekordní zisk

Sberbank
Sberbank
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Moskva - Čistý zisk největší ruské banky Sberbank činil ve druhém čtvrtletí 145 miliard rublů (53,5 miliardy Kč). Zvýšil se tak ze 118 miliard rublů v prvních třech měsících roku, což byl dosavadní rekordní čtvrtletní údaj.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří očekávali zisk 124 miliard rublů. Bance pomohlo, že dala stranou méně peněz na pokrytí případných ztrát ze špatných úvěrů. Také ruská ekonomika začíná vykazovat signály oživovaní z dlouhé recese. Rezervy na ztrátové úvěry se ve druhém čtvrtletí meziročně snížily o 18 procent na 96,5 miliardy rublů.

Sberbank se stejně jako další velké ruské banky stala terčem sankcí, které na Rusko uvalily západní země. To omezuje přístup banky na zahraniční kapitálové trhy. Během ekonomické krize v Rusku si ale vede lépe než konkurenční bankovní domy.

Na českém trhu působí pod názvem Sberbank CZ. Majoritním vlastníkem české divize je Sberbank Europe, která je společně s dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze západních sankcí vyjmuta.

Témata:  Sberbank Rusko ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy