Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Francii se proti dohodě TTIP postavilo také Rakousko

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Po Francii se proti dohodě TTIP postavilo také Rakousko. Vicekancléř a ministr hospodářství Reinhold Mitterlehner dnes vyzval k zastavení rozhovorů o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

"Jednání by se měla zastavit a celý proces by měl začít znovu od začátku," prohlásil dnes Mitterlehner. Startovním bodem pro nové rozhovory by se podle něj mohly stát listopadové prezidentské volby ve Spojených státech. "Jenom ten největší optimista by mohl předpokládat, že by (TTIP) mohla být dokončena v letošním roce," řek vicekancléř agentuře APA.

Debatu o osudu rozhovorů rozvířilo víkendové prohlášení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle kterého jednání o dohodě v podstatě zkrachovala, jen si to nikdo nechce přiznat.

Mluvčí Evropské komise v pondělí sdělil, že vyjednávání o dohodě nyní vstupují do zásadní fáze. Také Bílý dům v pondělí uvedl, že Washington má stále v plánu dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku.

Státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl ale v úterý prohlásil, že jednání trpí nevyvážeností ve prospěch americké strany.

Zastánci TTIP tvrdí, že dohoda oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Uzavření dohody by mohlo mít pozitivní dopad i na celosvětovou ekonomiku. Studie Center for Economic Studies & Ifo Institute odhaduje zvýšení celosvětového blahobytu o 1,6 %. Navíc v důsledku zvýšené poptávky po surovinách, subdodávkách a dalších vstupech existují předpoklady, že by došlo ke zvýšení obchodu EU se třetími zeměmi. Uznávání ekvivalence či v některých případech i harmonizace vybraných technických norem EU a USA (například v sektoru automobilového průmyslu či zdravotnické techniky) by se mohly stát základem celosvětových standardů, jejichž aplikace by se vyplatila i výrobcům ze třetích států. Výroba dle jednotných specifikací by tak celosvětový obchod zjednodušila a v konečném dopadu i zlevnila, píše businessinfo.cz.

Podle odpůrců by však deregulace obchodu měla negativní dopady kupříkladu na pravidla EU v oblasti bezpečnosti potravin či ochrany životního prostředí, panují rovněž obavy ze zhoršení pracovních podmínek.

Témata:  Rakousko TTIP ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy