Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přenesená daňová povinnost se rozšíří na telekomunikační služby

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vláda dnes schválila návrh resortu financí, podle kterého se režim přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) od října rozšíří na telekomunikační služby na velkoobchodní úrovni.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH.

"Návrh nařízení vlády reaguje na zjištění, že při poskytování některých služeb elektronických komunikací byly zjištěny daňové úniky," uvedlo MF.

Ministerstvo v materiálu dále uvádí, že přenesená daňová povinnost se bude týkat vybraných služeb elektronických komunikací poskytovaných na velkoobchodní úrovni. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů.

K 7. červnu bylo podle materiálu v evidenci Českého telekomunikačního úřadu 2467 podnikatelů v elektronických komunikacích, kteří mají aktivní alespoň jednu komunikační činnost.

Naposledy se rozšířila přenesená daňová povinnost v ČR v únoru o dodání plynu a elektřiny. Povinnost dále platí například na vybrané zemědělské plodiny, dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Témata:  daně vláda Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy