Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot v Česku prudce stoupají

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Benzin i nafta v Česku za poslední týden zdražily, a to shodně o 15 haléřů. Jak ukázaly údaje firmy CCS, která ceny sleduje, Natural 95 stojí v průměru 29,21 koruny, naftu pořídíte za 27,75 koruny.

Ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává další zvyšování cen. "V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic růst cen pohonných hmot o deset až 20 haléřů," sdělil. Upozornil ale, že cena ropy na světových trzích v uplynulém týdnu přestala stoupat, takže i zdražování v Česku postupně skončí.

Nejdražší pohonné hmoty momentálně tankují řidiči v hlavním městě. Litr benzinu v Praze vyjde v průměru na 29,70 koruny, za litr nafty se v metropoli platí 28,59 koruny.

Průměrná cena dieselu překročila hranici 28 korun kromě Prahy ještě na Vysočině, v Jihomoravském a Plzeňském kraji. Naopak nejnižší cenu nafty vykazuje Královéhradecký kraj, kde litr dieselu vyjde v průměru na 27,18 koruny.

Nejlevnější Natural 95 mají pumpy v Moravskoslezském kraji, kde litr vyjde v průměru na 28,78 koruny. Méně než 29 korun stojí řidiče benzin také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Pro řidiče z pohraničí je výhodné tankovat naftu na Slovensku. Litr tam stojí podle webu www.fuel-prices-europe.info v přepočtu 26,21 koruny. Litr benzinu na Slovensku vyjde v průměru na 29,72 koruny.

Podle stránek www.fuel-prices-europe.info stojí litr benzinu v Polsku průměrně 25,70 koruny. Nafta tam stojí v průměru 24,71 koruny za litr. U čerpacích stanic v pohraničí jsou však ceny zpravidla vyšší.

Nakupovat benzin v Německu je pro české řidiče dlouhodobě nevýhodné. Benzin podle serveru www.fuel-prices-europe.info stojí v přepočtu 34,84 koruny. Za naftu řidiči za hranicemi zaplatí v přepočtu 29,16 koruny.

Cena benzinu v Rakousku se zvýšila a je aktuálně na stejné úrovni jako na jižní Moravě. Litr naturalu stojí za hranicemi průměrných 1,08 eura (v přepočtu 29,19 koruny). Nafta je levnější a stojí jedno euro za litr, což je 27,01 koruny.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:28

Hladomor v Gaze. Oficiální to není, ale šéfka WFP má jasno

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy