Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se mírně zlepšily

Průmysl
Průmysl
Foto: Pixmac

Praha - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v srpnu příliš nezměnily. Index PMI v tomto měsíci vzrostl ze 49,3 bodu na 50,1 bodu, uvedla dnes společnost Markit Economics.

V červenci se podmínky dostaly na nejhorší úroveň za 40 měsíců. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

Po červencovém překvapivě prudkém zhoršení PMI indexu nastala podle analytiků v srpnu očekávaná korekce. Upozornili ale na opětovný pokles nových zakázek, což je varovný signál pro další vývoj.

"Český zpracovatelský výstup v srpnu opět vzrostl poté, co v červenci poprvé za více než tři roky klesl. Tempo expanze však bylo jen nepatrné a silně pod dlouhodobým trendem, který trval od počátku sběru dat v červnu 2001," uvedla Markit Economics.

PMI během letošního roku postupně klesá z lednové hodnoty 56,9 bodu, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. Dnešní údaj za srpen podle něj naznačuje určitou stabilizaci v tuzemském průmyslu, nikoli však zlepšení, jelikož srpnová hodnota dosáhla na hranici 50 bodů představující stagnaci. Předstihový indikátor PMI tak nadále vysílá opačné signály, než přináší indikátor důvěry z průmyslu zveřejňovaný Českým statistickým úřadem, upozornil.

"Celkové vyznění indexu je zklamáním. Zásadní zprávou je pokračující pokles nových objednávek, jde o negativní zprávu, jakkoliv se tempo poklesu nových objednávek v porovnání s červencem zmírnilo," komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč. Očekává, že výroba ve zpracovatelském průmyslu ve druhém pololetí nadále poroste. Nicméně signály z průzkumu PMI podle něj naznačují, že tuzemský průmysl má tu lepší část letošního roku již za sebou.

Témata:  průmysl zakázky ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy