Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici: Česká ekonomika je v dobré kondici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Zpřesněný odhad ČSÚ potvrdil pokračující růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí 2016. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 % a v porovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o 2,6 %. Analytici jsou spokojeni, podle nich by ekonomika měla za celý rok vykázat růst o 2,3 až 2,5 procenta.

Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, s výjimkou stavebnictví. Ve zpracovatelském průmyslu, který byl podpořen zejména rychle rostoucím automobilovým průmyslem, vzrostla HPH mezičtvrtletně o 1,3 % a meziročně o 4,8 %. Například v obchodu, dopravě a ubytování se HPH meziročně zvýšila o 2,5 %, v případě služeb v oblasti nemovitostí o 2,1 % a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 3,4 %.

"Podrobná čísla o HDP potvrdila dobrou kondici české ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Také struktura růstu vyšla v souladu s intuitivní představou," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Příčinou zpomalení ekonomiky ve druhém čtvrtletí je tak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera vysoká srovnávací základna z minulého roku a nižší investiční aktivita. "V druhé polovině letošního roku tak meziroční růst HDP velmi pravděpodobně ještě dále oslabí. Za celý letošní rok by měla ekonomika růst kolem 2,3 procenta," uvedl.

Ani podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO není slabší růst po loňském mimořádném roku ničím mimořádným. "Úspěšnost zahraničního obchodu podpořená stále silnou spotřebou domácností a růstem zaměstnanosti však převážila nad celkovým zpomalením investičních aktivit a česká ekonomika si tak stále drží přední místo mezi nejrychleji rostoucími zeměmi EU," uvedla.

"V podstatě to znamená, že česká ekonomika zrychlila svůj růst, i když meziroční srovnání až tak přesvědčivě vypadat nemusí. Přesto stále musíme brát ohled na vysoký srovnávací základ z loňského druhého čtvrtletí, kdy ekonomika rostla o celých pět procent," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil na to, že data za druhé čtvrtletí jsou nyní dostupná za tři čtvrtiny zemí OECD, tedy za více než dvacítku zemí. "A z nich rychlejší mezičtvrtletní dynamiku růstu než ČR vykazuje pouze jediná - Maďarsko," uvedl.

Témata:  HDP ČR ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy