Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z inženýrů VW se v USA přiznal k podílu na emisním skandálu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Washington - Jeden z inženýrů německého automobilového koncernu Volkswagen se dnes u amerického soudu přiznal k podílu na skandálu kolem falšování testů emisí naftových vozů.

Dohodl se, že bude spolupracovat s ministerstvem spravedlnosti USA při vyšetřování této aféry. Inženýr James Liang je první osobou, kterou americké úřady v rámci vyšetřování emisního skandálu obvinily, napsala agentura Reuters.

Dvaašedesátiletý Liang, který pracuje ve Volkswagenu již od roku 1983, se přiznal ke konspiraci s cílem podvést americké regulátory a zákazníky. Hrozí mu až pět let vězení, napsala agentura Bloomberg.

Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen tehdy přiznal, že ve Spojených státech je tímto softwarem vybaveno asi 482.000 aut s dvoulitrovým motorem. Později se ukázalo, že problém se v USA týká rovněž 85.000 vozů s třílitrovým motorem.

Volkswagen už v červnu přistoupil na to, že v USA za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem zaplatí až 15,3 miliardy dolarů (téměř 370 miliard Kč).

Témata:  Volkswagen dieselgate

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy