Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopad brexitu na eurozónu? Záviset prý bude na výsledku jednání

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Dopad odchodu Británie z EU na hospodářský výhled eurozóny bude podle Evropské centrální banky záviset na načasování, podobě a výsledku budoucích výstupových rozhovorů.

Před výborem pro hospodářské a měnové záležitosti europarlamentu to dnes prohlásil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Je ale podle něj zásadní, aby byla respektována integrita jednotného unijního trhu.

"Výsledek (rozhovorů) musí zaručit, že pro všechny účastníky budou platit shodná pravidla," poznamenal Draghi. To podle něj musí platit, ať už se nakonec Londýn s EU dohodne na libovolné výsledné podobě nových vzájemných vztahů.

Dostupné informace podle něj ukazují na odolnost eurozóny vůči globální a politické nejistotě, také v souvislosti s výsledkem červnového britského referenda o odchodu z unie. "První dopady hlasování byly vyrovnány a silná reakce finančních trhů, jako například propady cen na akciovém trhu, se do značné míry vyrovnaly," uvedl. Přesto však podle něj mohou existující nejistoty budoucí vývoj negativně ovlivnit.

Témata:  Brexit eurozóna European Central Bank (ECB)

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:41

Rusko útočilo na oblasti Charkov a Dněpr. Ukrajina sestřelila bombardér Su-25, řekl Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily stíhací bombardér Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy