Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomický boj v Německu: Firmy podpořily Deutsche Bank, vláda ji chce hodit přes palubu

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Frankfurt nad Mohanem - Šéfové předních německých firem jako Siemens, Daimler, BASF, Munich Re, RWE a E.ON podpořili Deutsche Bank. Ta se kvůli hrozbě vysoké pokuty v USA dostala do potíží.

"Stojíme při Deutsche Bank," uvedl šéf chemického koncernu BASF Jürgen Hambrecht na podporu největší německé banky v nedělníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Generální ředitel zajišťovny Munich Re Nikolaus von Bomhard listu řekl, že nevidí potřebu omezovat obchodní vztahy s bankou.

"Deutsche Bank má skvělou tradici, pevné základy a také příznivou budoucnost. O tom jsem přesvědčen," řekl šéf automobilky Daimler Dieter Zetsche. Nejvyšší manažer koncernu Siemens Joe Kaeser uvedl, že vedení banky "sleduje správné cíle a má naši plnou důvěru".

Vicekancléř Sigmar Gabriel, který je rovněž ministrem hospodářství, poukázal ale na to, že banka ze svých potíží obviňuje spekulanty a přitom své podnikání založila sama do značné míry na spekulacích.

Akcie banky se minulý týden dostaly pod těžký tlak a padaly na rekordní minima. Později v pátek však akcie Deutsche Bank prudce oživily po zprávě, že americké ministerstvo spravedlnosti jedná s bankou ve sporu o prodeje hypotečních cenných papírů z minulého desetiletí o mnohem nižší pokutě, než původně požadovalo. Spojené státy podle zdroje agentury AFP jednají o urovnání sporu za 5,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Ještě před dvěma týdny chtěly 14 miliard dolarů.

Německá vláda dala najevo, že s finanční pomocí bance nepočítá. Záchrana banky by totiž byla mezi Němci před volbami nepopulární.

Témata:  Deutsche Bank BASF ekonomika

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy