Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světová ekonomika se nemění, MMF ale zhoršil prognózu pro USA

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) ponechal v nové prognóze odhady růstu světové ekonomiky beze změn. Pokud ale jde o jednotlivé země, USA se dle analytiků povede hůř.

Letos fond čeká zvolnění globálního růstu na podprůměrných 3,1 procenta, zatímco na příští rok předpovídá stejně jako v červencové předpovědi zrychlení růstového tempa na 3,4 procenta. "Světová ekonomika jako celek přešlapuje na místě," uvedl k výhledu hlavní ekonom fondu Maurice Obstfeld.

Slabý růst vychází z vyspělých ekonomik, které jako celek letos zpomalí tempo na 1,6 procenta z loňských 2,1 procenta.

Růst ve Spojených státech letos zeslábne na 1,6 procenta proti letnímu odhadu 2,2 procenta, což je odraz velmi slabého výkonu v celém prvním pololetí. Napřesrok fond čeká v USA oživení pouze na 2,2 procenta.

U Británie si MMF nadále stojí za výrazným zhoršením výhledu, přestože nejnovější ekonomické údaje zatím nic takového nenaznačují. MMF stále čeká, že nárůst nejistoty po červnovém referendu o vystoupení Británie z Evropské unie by měl výrazně oslabit domácí poptávku. Letos tak ekonomika Británie podle fondu poroste o 1,8 procenta po loňském tempu 2,2 procenta a příští rok hospodářský růst zpomalí na 1,1 procenta.

Pro eurozónu MMF čeká letos zvolnění růstu na 1,7 procenta z loňských dvou procent a příští rok další sestup tempa na 1,5 procenta. Japonská ekonomika zůstane uvězněna ve stagnaci.

Čínská ekonomika bude ale pokračovat v postupném zpomalování a příští rok její výkon zeslábne na 6,2 procenta z loňských 6,9 procenta.

Pro českou ekonomiku měnový fond ponechal v platnosti jarní odhad, podle něhož letos tempo růstu zvolní na 2,5 procenta z loňského tempa 4,5 procenta. Příští rok pak měnový fond očekává mírné zrychlení růstu na 2,7 procenta; na jaře přitom české ekonomice předpovídal zpomalení růstu na 2,4 procenta.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) ekonomika USA

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy