Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Intervence ČNB přinesly vývozcům 580 miliard. Posílila také koruna

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Praha - Podle místopředsedy Asociace exportérů Otto Daňka přinesly od roku 2013 devizové intervence ČNB vývozcům 580 miliard korun. Navíc nepřišli z důvodu přirozeného posilování koruny o 700 miliard korun. Centrállní banka se snaží udržet kurz 27 CZK/EUR.

Nezaměstnaných za toto období ubylo o téměř 177.000. "Kdybychom odhadli, že vliv intervencí činil pouze 15 procent z tohoto množství, tak stát ušetřil na mandatorních výdajích za sledované období dalších osm miliard korun," uvedl Daněk.

Čeští exportéři nyní čekají na den, kdy intervence skončí, roste tak zájem o zajištění kurzu. "Samozřejmě všichni chtějí tenhle kurz udržet na co nejdelší dobu. To znamená, že se bavíme o horizontu v některých případech až pěti let, kdy bychom chtěli zahedgovat (zajistit) kurz od pololetí příštího roku na pět let," dodal Daněk.

"V posledních měsících sledujeme nárůst zájmu našich klientů o hedgování svých pozic a to především na dobu zatím roku až dvou let. Přičemž očekáváme, že v pololetí 2017 ten zájem bude kulminovat," dodal ředitel firemního bankovnictví Raiffeisenbank Václav Štětina.

Na počátku srpna bankovní rada ČNB zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Kurzový závazek je jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako „poblíž hladiny 27 CZK/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. 

Český export by letos měl stoupnout na rekordní více než čtyř biliony korun, očekávají podnikatelské svazy.

Témata:  Asociace exportétů ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy