Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navýšení minimální mzdy může poškodit některé zaměstnavetele, varuje Hospodářské komora

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Vláda dnes rozhodla o zvýšení minimální mzdy od 1. ledna na 11.000 Kč ze současných 9900 korun. Podle Hospodářské komory ČR takové rozhodnutí může poškodit některé zaměstnavatele.

Pracující za minimální mzdu mají nově pobírat 66 korun na hodinu. Přijatý návrh zároveň ruší zvláštní sazbu minimální mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem.

"Plošné zvýšení minimální mzdy nedělá rozdíly mezi specifiky jednotlivých odvětví ekonomiky ani mezi zaměstnavateli," reagoval dnes prezident komory Vladimír Dlouhý.

Zatímco některých firem se takové zvýšení vůbec nedotkne, protože osoby s minimálními příjmy vůbec nezaměstnávají, u jiného zaměstnavatele soustřeďuje více zaměstnanců s minimální mzdou. V důsledku regulace tak může podle něj dojít k podvázání možnosti firem nabírat nové zaměstnance, a v horším případě i k jejich propouštění, jejich nahrazení stroji či vyhnání z legálního sektoru.

Zvyšování minimální mzdy znamená podle Dlouhého nejen zvyšování mzdových nákladů firem, ale i zvýšenou administrativu. Problematický je ale i institut zaručené mzdy, který je pro mnohé podnikatele palčivější než minimální mzda, protože se dotýká výrazně větší skupiny zaměstnanců, dodal.

Dlouhý zdůraznil, že samy firmy nejlépe vědí, kdy mohou a kdy nemohou svým zaměstnancům přidat na mzdách.

Témata:  Vladimír Dlouhý minimální mzda firmy

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy