Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na vládu: Vyšší minimální mzdu firmy tvrdě pocítí

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Vláda schválila dva dny před krajskými a senátními volbami zvýšení minimální mzdy. Opozice ji kritizuje především za toto načasování, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar zase mluví o tom, že jde o výrazné navýšení bez toho, že by se kabinet dohodl se sociálními partnery.

Špicarovi se nelíbí navýšení mzdy o dvouciferné číslo. V Českém rozhlase také připomněl, že je to už třetí navyšování minimální mzdy v tomto volebním období. „Je to v historii nejvyšší navýšení minimální mzdy dva dny před volbami. Pro nás to s potřebami trhu práce a s tím, co potřebuje česká ekonomika, nemá mnoho společného. Pro nás je to populistické rozhodnutí před volbami," nebere si servírky zástupce svazu průmyslu a dopravy.

Vláda sice poukazuje, že minimální mzdu bere jen minimum zaměstnanců, Špicar ale doplňuje, že s změna dotkne mnohem více lidí. „Zaměstnavatelé kvůli nárůstu minimální mzdy budou muset zdvihat i ostatní tarify pro tarifní zaměstnance, tam to nejsou jednotky tisíc korun, ale v konečném součtu stamiliony," varoval.

Toto navýšení navíc Špicar považuje za příliš radikální. „My se nechceme chovat jako vláda. My si nechceme vstrčit prst do pusy a po chvilce si říci, že by minimální mzda mohla být 10 100," popisuje, jak podle něj vláda svá čísla vymýšlí.

Připomněl, že svaz se zvyšování minimální mzdy nebrání, protože se české ekonomice daří a stejně tak se daří i firmám, které mají zisky. Nicméně by podle něj nemělo jít pouze o politické rozhodnutí. Zvyšování mzdy by podle něj mělo být navázáno na sociální faktory.

„Chceme, aby to nebyl politický handl dva dny před volbami a třikrát za sebou, ale abychom se dohodli s vládou na tom, podle jakého mechanismu bude do budoucna minimální mzdu zvyšovat," říká. Dodává, že firmy potřebují stabilitu, jasná pravidla a předvídatelnost, aby byly na vše připravené. Právě v nedostatku jistot vidí svaz největší problém.

Zaměstnavatelé se podle něj musí potýkat s mnoha problémy od malé mobility obyvatel, po nespolupráci podniků, přes školy až po nefungující úřady práce.

Přesto nakonec viceprezident svazu našel na práci vlády i něco pozitivního. Poděkoval za to, že kabinet otevřel český pracovní trh pracovníkům z Ukrajiny. „Chápu, že vzhledem k migrační krizi to nebylo úplně jednoduché," uvedl. Přiznává sice, že by bylo lepší obsadit místa českými pracovníky, ale ne vždy je to možné. Proto je podle něj nutné zaměstnávat i cizince.

Témata:  minimální mzda svaz průmyslu a dopravy vláda firmy

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy