Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká energie zkrachovala. Zákazníci budou od pondělí bez energií

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Společnost Česká energie není jako první menší dodavatel energií schopna dodávat svým zákazníkům elektřinu a plyn. Jejích 6500 zákazníků si bude muset vybrat do neděle nového dodavatele. Přechod bude bezplatný.

Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. O distributora elektřiny přišla Česká energie podle webu v úterý, ve čtvrtek ji Operátor trhu s energiemi (OTE) pozastavil činnost. Podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka Česká energie dlouhodobě porušovala smlouvu o distribuční dodávce.

"Ze dne na den mohou zákazníci přejít k jinému dodavateli bez jakýchkoli sankcí," uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu Vladimír Černý.

Pokud si zákazníci během víkendu nevyberou, převezme je dominantní dodavatel energií v regionu. U něj mohou zůstat půl roku, během této doby si musí sjednat smlouvu s novou společností. V případě dodávek plynu může jít o společnosti E.ON, Pražskou plynárenskou nebo Innogy.

Společnost Česká energie patří do skupiny CE Group Ladislava Drába. Ten v minulosti pomohl zaplatit dluhy po neúspěšné kandidatuře na prezidenta Janu Fischerovi.

Témata:  energetika ČEZ

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy