Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytici: ČNB záporné sazby nezavede dlouhodobě

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka záporné sazby dlouhodobě nezavede. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

Mohlo by se tak podle nich stát jen na období několika měsíců během opouštění kurzového závazku kvůli oslabení koruny. ČNB podle zápisu z posledního zasedání bankovní rady možnost zavedení záporných sazeb nevylučuje.

"ČNB se bude chtít vyhnout dlouhodobému zavedení záporných sazeb, protože jejich existence není bezproblémová. Především v eurozóně představují riziko pro bankovní sektor, kterému zvyšuje náklady. S tím se pojí vyšší riziko ztrát ze špatných úvěrů, a banky tak mají tendenci méně podporovat ekonomiku. Podle nás si je ČNB těchto rizik vědomá," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Krátkodobě záporné sazby ale jsou podle něj nástrojem, který může podpořit hladké opuštění kurzového závazku.

Debata ohledně uvedení negativních úrokových sazeb opět zintenzivňuje, doplnil analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Důvodem je to, že vzhledem k vývoji inflace a dalších makroekonomických podmínek je otázka ukončení intervenčního režimu stále více na pořadu dne. Uvedení negativních sazeb sami centrální bankéři už delší dobu připouští právě hlavně v souvislosti s "exitem", kdy by v případě silných spekulativních tlaků jich mohlo být využito jako podpůrného opatření ochlazujícího spekulativní poptávku. "Negativní sazby totiž zneatraktivňují držení korunových aktiv," vysvětlil.

Analytik ING Bank Jakub Seidler se domnívá, že ČNB k negativním sazbám nepřistoupí, protože tento nástroj je v podmínkách tuzemského bankovního sektoru neoptimální. ČNB zároveň opakovaně tvrdí, že ji intervence a příliv kapitálu nevadí, jelikož se tímto bude snižovat šance výrazného posílení koruny po exitu. "Zmínku o negativních sazbách tak chápeme spíše jako verbální intervenci," dodal.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy