Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské chemické firmy ChemChina a Sinochem jednají o mnohamiliardové fúzi

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Čínské státní chemické firmy Sinochem Group a ChemChina jednají o nové fúzi. Ta by podle agentury Reuters vytvořila obří podnik s aktivitami v chemickém i ropném průmyslu.

Roční tržby by se mohly pohybovat kolem 100 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Mluvčí ChemChina ale možnost spojení podniků popřel.

"Nic takového neexistuje," odpověděl na otázku ohledně fúze. Mluvčí Sinochem uvedl, že o žádných jednáních o fúzi nemá informace.

Fúze by byla jedním z největších spojení státních čínských podniků. Podle údajů za loňský rok by sloučená skupina z hlediska tržeb předstihla německou společnost BASF, která je největším výrobcem průmyslových chemikálií na světě.

Sloučení firem podle zdrojů navrhla čínská centrální vláda v rámci svého úsilí o snížení počtu státních podniků a vytvoření větších firem schopných lépe konkurovat na světovém trhu.

Témata:  firmy ekonomika Čína

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy