Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí navrhuje, že by stát neměl vlastnit méně než 10procentní podíly ve firmách

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – V pondělí projedná vláda materiál ministerstva financí, podle kterého by neměl vlastnit podíl ve firmách, kde má méně než deset procent. Důvodem je to, že jinak stát nemůže řízení firem reálně ovlivnit.

Strategie vlastnické politiky státu, uvádí, že podle materiálu je 289 obchodních společností s majetkovou účastí státu, státních podniků, státních příspěvkových organizací a organizačních složek státu vykonávajících podnikatelskou činnost. Podíl menší než deset procent má stát u zhruba každé desáté.

Rezort financí navrhuje, aby jednotlivá ministerstva roztřídila „své" podniky na strategické (například ČEZ), podpůrné, tedy nezbytné pro vlastní fungování státu a zajišťující nezbytné služby pro veřejnost, a zbytné. Ty poslední by měly být následně privatizovány či jít do likvidace.

U strategických společností s majetkovou účastí státu a státních podniků by pak mělo dojít k založení výboru pro odměňování. Ten by stanovil pravidla odměn uvnitř podniků a dohlížel by na jejich dodržování. Zároveň by kontroloval soulad odměňování se zásadami stanovenými vládou. "Společnost by měla mít na výběr, zda zavede dva výbory - výbor pro odměňování a výbor pro jmenování, či zda tyto dva výbory sloučí do jednoho," uvádí dokument.

Podle ministerstva je cílem materiálu přiblížit fungování společností s majetkovou účastí státu a státních podniků praxi, která vyplývá z doporučení OECD pro správu a řízení státem vlastněných společností.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky firmy

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy