Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

British American Tobacco chce koupit amerického rivala

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Londýn - Společnost British American Tobacco (BAT) podala nabídku na úplné převzetí amerického výrobce cigaret Reynolds American za 47 miliard dolarů. Analytici fúzi očekávali, načasování chvíli před prezidentskými volbami v USA je ale překvapilo.

BAT, která již v Reynolds American vlastní zhruba 42 procent akcií, to oznámila v dnešním sdělení. Spojením podniků by vznikla největší veřejně obchodovaná tabáková firma na světě z hlediska obratu i provozního zisku. Sloučená skupina by měla na místě největší veřejně obchodované tabákové společnosti světa vystřídat konkurenta Philip Morris International.

Fúze by dala dohromady některé přední značky cigaret, jako je Rothmans, Dunhill, Camel, Lucky Strike nebo Pall Mall. BAT chce za zbývajících 58 procent akcií firmy Reynolds zaplatit zhruba 20 miliard dolarů v hotovosti a dalších 27 miliard dolarů ve svých akciích.

Spojením by se BAT po 12 letech absence vrátil na lukrativní americký trh. Britská skupina by rovněž získala další prémiové značky v čele s Camel, které by mohla prodávat na trzích jako je Rusko nebo Turecko.

Podle zdrojů Reuters k načasování fúze vedlo dokončení loňské transakce, v níž Reynolds koupil firmu Lorillard, tak změna poměru tržní hodnoty obou společností. Zatímco akcie BAT od červnového referenda za vystoupení Británie z EU díky propadu kurzu libry prudce rostly, akcie Reynolds ztrácely.

Témata:  cigarety

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy