Praha - Nekuřáckých restaurací v Praze, ale i ve zbytku České republiky, v posledních letech přibývá. Trend nekouření v restauracích a dalších gastronomických zařízení se však netýká jen hlavního města, ale jde o celospolečenský trend.
Připravovaný zákaz kouření to jen urychlí, řekl ČTK prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Negativní vliv ale bude mít na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako bary nebo pivnice.
V celé zemi je v současnosti podle AHR nadpoloviční většina podniků zaměřujících se na gastronomii vůči nekuřákům vstřícná. "Podle našich údajů už je minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek.
V Praze je pak poměr kuřáckých a nekuřáckých restaurací ještě více vychýlen ve prospěch nekuřáckých. Internetový rezervační systém Restu například v současnosti nabízí rezervaci ve 200 kuřáckých restaurací, čistě nekuřáckých je přitom v nabídce více než pětkrát tolik a přes 2000 restaurací má oba prostory stavebně oddělené.
Podle Restu je navíc i v posledních letech znát úbytek rezervací do kuřáckých restaurací. Ještě v roce 2014 si stůl v kuřácké části vybíralo 20 procent hostů, v roce 2015 v průměru kolem 14 procent. Letos tohle číslo osciluje kolem osmi až devíti procent z celkového počtu rezervací, uvedla společnost s odkazem na průzkum z letošního května.
Přestože zákaz kouření poškodí podle Stárka zejména malé venkovské hospody i v hlavním městě existuje řada podniků, které se obávají, že na něj doplatí. Jedním z nich je například Karlínská pivnice, která přes obědy funguje jako nekuřácká, ale od 14:00 umožňuje hostům v prostorách kouřit.
Témata: restaurace, kouření
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53