Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká pojišťovna AIG odchází z Česka

Pojišťovna AIG
Pojišťovna AIG
Foto: NYDailyNews.com **www.nydailynews.com**

Praha - Největší americká pojišťovna AIG odchází z České republiky. Prodej českého byznysu je součástí dohod s finančním gigantem Fairfax Financial Holdings Limited, za kterou stojí kanadský investor Prem Watsa srovnávaný s Warrenem Buffettem.

Vedle Česka prodala AIG kanadské skupině i další pojišťovny ve střední Evropě a v Jižní Americe. Celková hodnota transakce je přibližně 240 milionů amerických dolarů (téměř šest miliard Kč). Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Americká AIG vstoupila na český trh před 25 lety jako jedna z prvních zahraničních pojišťoven. V Česku zaměstnává 60 lidí a její tržby z ročního předepsaného pojištění dosahují jedné miliardy korun. Celkově pojišťovny v Česku loni evidovaly tržby 116 miliard korun, z toho neživotní pojištění činilo necelých 77 miliard.

"Chceme, aby současným klientům všechny produkty a služby zůstaly a mohli v nich pokračovat dál. Věřím, že jedinou změnou, kterou v budoucnu zaregistrují, bude změna jména," sdělil obchodní ředitel AIG v Česku Zdeněk Prchlík. Transakce podléhá souhlasu regulátorů, včetně České národní banky. Aktivity AIG tak Fairfax převezme podle deníku nejspíš až během příštího roku.

Témata:  AIG pojišťovny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy