Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku v říjnu vzrostla

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v říjnu znovu mírně zvýšila, uvedl dnes Český statistický úřad. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, oproti září mírně vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 97,5. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně nezměnil a zůstal na hodnotě 95,2. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,5 bodu na hodnotu 108,9. Ve srovnání s říjnem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

V průmyslu důvěra klesla o 0,6 bodu na 96,5, kdežto ve stavebnictví stoupla o dva body na 74,5 a v obchodu se zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 99,6. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra stagnovala na 95,6 bodu.

V průmyslu se spolu s celkovým poklesem důvěry v ekonomiku mírně snížilo hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky. Právě nedostatečnou poptávku uváděli podle statistiků podnikatelé v průmyslu jako hlavní překážku pro růst výroby a podniky také začínají výrazněji vnímat nedostatek zaměstnanců.

Ve stavebnictví se nezměnilo hodnocení poptávky, ale podnikatelé očekávají v příštích měsících pokles tempa stavební činnosti.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v říjnu nezměnila a zůstala na hodnotě 95,6. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti září nezměnilo. Hodnocení poptávky v říjnu se téměř nezměnilo, stejně tak i její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se také téměř nezměnila, informuje czso.cz.

U spotřebitelů důvěra v české hospodářství meziměsíčně stoupla o 2,5 bodu na hodnotu 108,9. Také mírně klesly obavy lidí ze zvýšení nezaměstnanosti a vzrostla odhodlanost spotřebitelů ke spoření. Oproti loňskému říjnu důvěra spotřebitelů také stoupla, a to o 4,1 bodu.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ) průmysl

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:47

Zradikalizovaný mladík pobodal muže v Perthu, australská policie ho zastřelila

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy