Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unie má výhrady k rozpočtu Itálie. Žádá vysvětlení

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Brusel/Řím - Evropská komise má dle očekávání výhrady k rozpočtu Itálie na příští rok, Římu proto poslala vytýkají dopis s otázkou, proč vláda Mattea Renziho plánuje zvýšení strukturálního deficitu.

Itálie plánuje mnohem vyšší rozpočtový schodek, než v květnu slíbila. Itálie je stejně jako ostatní země eurozóny povinna snižovat své strukturální deficity o půl procentního bodu HDP, dokud nedosáhne rovnováhy.

Návrh italského rozpočtu na příští rok ale předpokládá nárůst tohoto schodku o 0,4 bodu na 1,6 procenta HDP. Ministři financí EU v červenci vyzvali Itálii, aby tento deficit snížila na 0,6 procenta HDP.

V květnu Itálie v dopise pro komisi slíbila snížit celkový rozpočtový deficit v roce 2017 na 1,8 procenta HDP z letošních očekávaných 2,4 procenta. Nynější rozpočtové předpoklady, které Řím poslal do Bruselu, ale počítají se schodkem 2,3 procenta.

Brusel dodal, že chápe výjimečnou povahu nákladů, které má Itálie kvůli nedávnému zemětřesení a zvýšenému přílivu migrantů.

Témata:  Itálie Evropská komise (EK) eurozóna

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy