Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spotřeba masa ve světě roste, ochránci zvířat bojují marně

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest.cz

Paříž - V roce 1950 se ve světě snědlo 45 milionů tun masa, dnes to je už 300 milionů tun a odhaduje se, že v roce 2050 to bude 500 milionů tun. Podle nedávné studie nizozemské banky Rabobank například vzrostla loni spotřeba masa v USA o pět procent. Neziskové organizace bojující za práva zvířat se snaží marně.

Píše o tom francouzský list Le Monde. "Lidé jedli méně masa proto, že neměli dost prostředků, aby si ho kupovali, a nikoli proto, že by se starali o dopady jeho produkce na životní prostředí," uvádí William Sawyer, autor zprávy Rabobank o spotřebě masa ve Spojených státech.

Ceny byly vysoké a nabídka omezená, ale v loňském roce cena hovězího klesla o 22 procent, vepřového o sedm procent a drůbežího o pět procent. Američané se tak vrátili ke dřívější vyšší spotřebě.

Akce na záchranu humrů vhazovaných zaživa do vroucí vody nebo promítání záběrů natočených na jatkách neměly vliv na veřejnost. Podle Katherine Martinkové, novinářky internetových stránek Treehugger, vegetariánky a stoupenkyně akce no meat day (jeden den bez masa), je mimořádně frustrující, že lidé toto poselství ignorovali.

Nezisková organizace bojující za práva zvířat ve světě PETA založená ve Spojených státech nebo L214 ve Francii prosazují ochranu životního prostředí a zdraví, lepší využívání zdrojů, ochranu zvířat a zlepšení podmínek jejich chovu a usmrcování. Zdůrazňují, že zvíře je rovno člověku, že jeho usmrcení se rovná vraždě. To všechno však neodstraňuje problém nadměrné konzumace masa a podmínky jeho produkce.

Zakázat konzumaci masa by bylo bláhové. Naopak je možné nabídnout jinou variantu: jíst méně masa, ale lepší kvality. Vrátit se k farmářství, zastavit monokultury genově upravené kukuřice či sóji, vyžadovat přísná pravidla pro chov a usmrcování zvířat a platit producentům masa správnou cenu jsou opatření, jak zvýšit kvalitu roštěnce a skopového ragú. Ostatně je na spotřebiteli, aby jeho konzumace masa byla vyvážená, aby jedl ryby, zeleninu, ovoce, chléb, sýr.

Témata:  maso potraviny

Související

Aktuálně se děje

19. května 2025 11:11

Jiří Bartoška (†78): Měl to být jeho poslední film. Režisér už má jasno, co bude dál

Česko se již zítra rozloučí se zesnulým Jiřím Bartoškou, po kterém tu zůstává i jeden navždy nedokončený filmový projekt. Když poprvé porazil vážnou nemoc, vrátil se komedií Teorie tygra. V posledních letech se řešilo pokračování. Nyní je definitivně jasno, že nevznikne. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy

4 důvody, proč je online fakturace lepší než Excel

4 důvody, proč je online fakturace lepší než Excel

Rozjíždíte podnikání a čeká vás první faktura? Nepřidávejte si víc práce, než je nutné. Místo ručního vyplňování tabulek sáhněte rovnou po online fakturačním nástroji. Spoustu věcí vyřeší za vás – automaticky vyplní údaje na fakturách a postará se o jejich legislativní správnost. S online fakturací můžete začít hned a bez placení.