Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské ekonomice se daří. Analytici ale mírní radost

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Navzdory obavám z brexitu ekonomika Spojeného království ve třetím čtvrtletí stoupla o půl procenta proti předchozím třem měsícům. Ekonomové ovšem upozorňují, že monarchie následky odchodu z EU pocítí časem.

Hospodářský růst pouze mírně zpomalil z neobvykle silných 0,7 procenta ve druhém kvartálu. Jeho tempo navíc překonalo očekávání analytiků, kteří počítali se zvýšením o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání dosáhl hospodářský růst 2,3 procenta, tedy nejprudšího tempa za více než rok. Překvapivě příznivé údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí snižují pravděpodobnost, že britská centrální banka Bank of England (BOE) v brzké době přikročí k dalšímu snížení úrokových sazeb. Libra bezprostředně po zveřejnění údajů o vývoji HDP vystoupila na týdenní maximum vůči dolaru, pak ale o své zisky přišla.

Britská libra po červnovém referendu prudce oslabila, což signalizovalo obavy investorů o ekonomiku Spojeného království. Slabší měna nicméně pomohla britskému exportu a podpořila výdaje zahraničních turistů. Ekonomové však varují, že negativní hospodářské dopady odhlasování brexitu se ještě plně neprojevily. "Negativní důsledky odhlasováni brexitu budou čím dál zřejmější, protože stoupne inflace a firmy budou odkládat investice," uvedl Samuel Tombs ze společnosti Pantheon Macroeconomics.

Témata:  Velká Británie Brexit ekonomika

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy