reklama

"Je to velmi důležitá dohoda pro podniky, pro hospodářství," uvedl belgický premiér Charles Michel podle belgických médií. Kopii dohody jednotlivých belgických regionů o řešení patové situace už vyjednávači poslali Evropské unii, uvedl server RTBF.

"Nakonec jsme našli mezi Belgičany shodu," sdělil premiér Valonska Paul Magnette, jehož region dohodu CETA blokoval. "Valonsko je nesmírně šťastné, že naše požadavky byly vyslyšeny," dodal. Belgická vláda smlouvu CETA podporuje, nemohla ji však podepsat bez souhlasu všech regionálních parlamentů země.

Nyní s novou dohodou budou muset souhlasit jednotlivé regionální parlamenty, ale přání Belgie na změny musí schválit také zbylé členské země evropské osmadvacítky a Kanada. Na čem se belgické regiony přesně dohodly, zatím ale není jasné.

"Mám radost z dobrých zpráv od premiéra Charlese Michela," uvedl na twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk s tím, že kontaktuje kanadského premiéra Justina Trudeaua, jakmile budou dokončeny všechny unijní procedury nutné k podpisu dohody CETA.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na pravidelném poledním briefingu novinářům řekl, že "události se vyvíjejí jak zde hovoříme a doufám, že dobrým směrem".