reklama

Mluvčí v úterý řekl, že prezident Miloš Zeman dostal informaci, že kvůli schůzce Hermana s dalajlamou má být zrušeno česko-čínské investiční fórum. Zároveň poznamenal, že Zeman dělá vše pro to, aby se uskutečnilo. Dnes řekl, že se podařilo vývoj kolem pořádání česko-čínského investičního fóra zvrátit a akce se bude konat.

Z programu, který na svém webu zveřejnila Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, vyplývá, že akce je naplánována na 14. až 16. listopadu.

První den se uskuteční uvítací galavečer v Paláci Žofín, nad nímž převzal podle komory záštitu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Hlavní program se bude konat 15. listopadu na Pražském hradě. Diskutovat se má o spolupráci ve finančnictví, bankovnictví, dopravě nebo vědě. Den zakončí slavnostní večeře, kterou zaštítil Zeman.

Čínské investice v ČR dosáhly podle Zemana asi 50 miliard korun. Úspěšnost spolupráce ale zpochybnil například ministr financí Andrej Babiš (ANO) i někteří odborníci.

V roce 2015 ČR do ČLR vyvezla zboží v hodnotě 1,67 mld. EUR (meziroční nárůst o 8,2%). Dovoz z ČLR do ČR za rok 2015 činil 17,04 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 29,3%. Obrat se oproti předchozímu roku zvýšil na 18,71 mld. EUR (meziroční nárůst o 27,1 %) při záporné bilanci ČR ve výši 15,372 mld. EUR, informuje businessinfo.cz. Za první čtvrtletí roku 2016 činí obrat česko-čínského zahraničního obchodu 4,2 mld. EUR (-8,6%). Dovoz do ČR dosahuje 3,8 mld. EUR (-8,4%) a vývoz z ČR 0,4 mld. EUR (-10,2%).