Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daň z nabytí nemovitosti platí od listopadu jen kupující

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.kdechcibydlet.cz

Praha - Od úterý 1. listopadu budou místo prodejců platit daň z nabytí nemovitosti kupující.

Začne platit novela zákona, která zároveň ruší povinnost ručení za daň. Vyplývá to z informací na internetových stránkách ministerstva financí. Sazbu daně novela nemění.

Podle dosud platné právní úpravy byla daň z nabytí nemovitosti v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo bude jejím poplatníkem. Pokud se strany nedohodly, platil daň prodávající. Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně.

Lenka Falešníková z poradenské společnosti BDO Tax upozornila, že v rámci přechodných ustanovení je v zákoně uvedeno, že rozhodným dnem pro aplikaci zákona bude okamžik vzniku daňové povinnosti, tedy den nabytí vlastnického práva k nemovité věci.

"Pro daňové povinnosti vzniklé před 1. listopadem bude tak aplikováno původní znění," uvedla. Upozornila na možné nejasnosti ohledně toho, kdo bude platit daň u nemovitostí pořízených ve dnech těsně před 1. listopadem.

Témata:  daň z nemovitosti nemovitosti byty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy