Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika v USA rostla ve třetím čtvrtletí nejrychleji za dva roky

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejrychleji za dva roky. Hrubý domácí produkt se zvýšilo 2,9 procenta po růstu o 1,4 procenta v předchozích třech měsících.

Ekonomiku podpořil růst vývozu a oživení tvorby zásob, které vyrovnaly zpomalení růstu výdajů spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení HDP jen o 2,5 procenta. Navzdory zpomalení růstu spotřebitelských výdajů by údaje za třetí čtvrtletí mohly rozptýlit veškeré obavy, že americkou ekonomiku ohrožuje stagnace. Za první polovinu roku ekonomika rostlas v průměru o 1,1 procenta.

Výdaje spotřebitelů se zvýšily o 2,1 procenta a jejich růst tak zpomalil ze 4,3 procenta ve druhém čtvrtletí. Výdaje spotřebitelů tvoří více než dvě třetiny ekonomické aktivity USA.

Vývoz se zvýšil o deset procent, což by nejvyšší růst od konce roku 2013. Podniky pak zvýšily své výdaje, aby obnovily své zásoby, které klesly ve druhém čtvrtletí.

Témata:  USA ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy