Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisk Lufthansy roste. Blíží se ale těžké časy, varují analytici

Lufthansa
Lufthansa
Foto: lufthansa.com

Berlín - Čistý zisk Lufthansy ve třetím čtvrtletí stoupl o 79 procent na 1,4 miliardy eur. Hospodaření německých aerolinek podpořil mimořádný zisk související se změnami zaměstnaneckého penzijního pojištění.

Příjmy a provozní zisk však klesly. Tržby se snížily o jedno procento na 8,8 miliardy eur. Provozní zisk bez mimořádných položek klesl o šest procent na 1,15 miliardy eur, přestože náklady na pohonné hmoty se výrazně snížily. Lufthansu, stejně jako další evropské aerolinky, letos trápí stávky leteckých dispečerů a oslabení poptávky kvůli obávám z terorismu.

Lufthansa nyní očekává ve čtvrtém čtvrtletí zvýšení kapacity přepravy o 8,7 procenta. To je o jeden procentní bod méně, než aerolinky uváděly doposud. Za celý rok se má kapacita přepravy zvýšit o 5,2 procenta místo původně plánovaných 5,4 procenta.

Po období levných pohonných hmot a silné poptávce po cestování se analytici obávají, že evropským aerolinkám nastávají obtížné časy.

Poptávku snižují obavy o bezpečnost a nízkonákladové společnosti navyšují počty sedadel, aby tak využily výhod levného benzinu a zvýšily podíl na trhu. Lufthansu ohrožuje zvláště Ryanair, který masivně expanduje v Německu.

Témata:  Lufthansa Německo

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:47

Zradikalizovaný mladík pobodal muže v Perthu, australská policie ho zastřelila

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy